sâmbătă, 16 mai 2009

Audi

Audi este o companie constructoare de automobile din Germania şi este o subdiviziune a concernului Volkswagen. Compania îşi are sediul principal în Ingolstadt, Bavaria, Germania.

Istoria Audi este una dintre cele mai colorate poveşti din istoria automobilelor în general. Emblema Audi cu cele patru cercuri reprezintă una dintre cele mai vechi uzine de automobile din Germania şi unirea în 1932 a patru producători de vehicule: Audi, DKW, Horch şi Wanderer. Aceste companii au stat la baza formării Audi AG de astăzi.

Anul 1950 a pus baza construcţiei primului automobil produs de Audi în perioada postbelica - Auto Union DKW. Din cauza lipsei de spaţiu în Ingolstadt, Audi începe perioada de expansiune şi cumpără terenuri noi pentru a-şi extinde capacitatea de producţie.

În anul 1970 începe exportul automobilelor Audi în SUA. Primul model ajuns în SUA a fost Audi Super 90 şi Audi 100. Din 1973 la acestea s-a alăturat modelul Audi 80. În această parte a lumii mărcile Audi aveau o semnificaţie şi denumiri aparte: Audi 4000 pentru Audi 80, Audi 5000 pentru Audi 100.

În 1980 ia naştere modelul unic – Audi Quattro. Acesta se deosebea prin tracţiune integrală perfectă pentru acele timpuri. Acest concept a fost folosit înainte numai la camioane şi maşini off-road. Modelele bazate pe tracţiune quattro au avut succes printre maşinile sport şi şi-au făcut în scurt timp loc printre modelele preferate la Audi.

În 1985, Audi NSU Auto Union AG a fost redenumit în Audi AG.

Audi a prezentat în toamna anului 1991 două modele sport senzaţionale: Audi quattro Spyder la expoziţia de la Frankfurt şi Audi Avus quattro la expoziţia din Tokio.

În martie 1994, Audi AG prezintă la Geneva, noul model pentru segmentul premium, Audi A8. Acesta este primul model cu caroserie completă din aluminiu. Din acel moment, un nou sistem de nume au fost utilizat pentru modelele Audi. Din acel moment Audi A80 a fost cunoscut sub numele de Audi A4, iar Audi 100 ca Audi A6. Aceste modele au fost urmate în 1996 de Audi A3 un model reprezentativ pentru clasa compactă. Producţia pentru Audi A2, primul model scos în volum mare a început abia în iunie 2000.

Compania îşi are originile încă din anul 1899, de la August Horch. Primul automobile Horch a fost produs în 1901, la Zwickau. În 1909, Horch a fost dat afară din compania înfiinţată de el însuşi. Horch a pornit o nouă afacere în Zwickau şi a continuat să folosească marca Horch. Foştii parteneri l-au dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor, iar un tribunal german a decis că marca Horch aparţinea fostei sale companii. August Horch a fost forţat să înceteze folosirea propriului său nume de familie în noua sa firmă constructoare de autovehicule. Horch a convocat o şedinţă pentru a găsi un nou nume pentru companie. În timpul şedinţei, fiul gazdei, Franz Fikentscher, studia în linişte limba latină, într-un colţ al camerei. De câteva ori a părut că vrea să zică ceva, dar se răzgândea, până când, în cele din urmă, a zis: „Tată! – audiatur et altera pars... Nu ar fi o idee bună să îi spuneţi Audi în loc de Horch?”. («Horch!» pe nemţeşte înseamnă „ascultă!”, echivalentul pe latină fiind „audi!”). Ideea a fost acceptată cu entuziasm de toţi cei de faţă. Afirmaţia că AUDI ar fi abrevierea denumirii „Auto Union Deutschland Ingolstadt” nu corespunde adevărului.

Audi a început cu un motor cu patru cilindri, de 2.612 cc (2.6 l), urmat de un model de 3.564 cc (3.6 l), precum şi un motor de 4.680 cc (4.7 l) şi unul de 5.720 cc (5.7 l). Aceste maşini au avut succes chiar şi la evenimentele sportive. August Horch a părăsit compania Audi în 1920. Primul model cu şase cilindri, 4.655 cc (4.7 l) a apărut în (...). În 1928, compania a fost cumpărată de danezul Jørgen Rasmussen, prorietarul firmei constructoare de automobile şi motociclete DKW. În acelaşi an, Rasmussen a cumpărat ce a rămas din întreprinderea constructoare de autovehicule Rickenbacker, inclusiv utilajele necesare fabricării motoarelor cu opt cilindri. Aceste motoare echipau modelele Audi Zwickau şi Audi Dresden, lansate în 1929. În acelaşi timp au fost produse modele cu şase, respectiv patru cilindri, cumpărate de la Peugeot. Automobilele Audi din acea perioadă erau luxoase, cu caroserii speciale.

Aston Martin

Aston Martin Lagonda Ltd. este o companie britanica constructoare de automobile de lux cu sediul in Newport Pagnell in Buckinghamshire. Pana in 2003, Aston Martin a construit aproximativ 20 200 automobile. Astazi, compania este parte a Premier Automotive Group bransa a Ford Motor Company.

Aston Martin a fost fondat in 1913 de catre Lionel Martin si Robert Bamford. In 1922, ei produceau masini pentru a participa la cometitia Grand Prix din Franta, si pentru a stabili recorduri de viteza si anduranta. In 1936, compania, care se afla deja in proprietatea lui Sir Arthur Sutherland, si a decis sa iasa din gama masinilor de curse si sa construiasca si pentru sosele.

Primul autimobil cu numele de Aston Martin a fost construit de Lionel Martin in 1915. In 1919 a aparut al doilea model Aston Martin, insa productia lui a intrat in lucru abia in 1920.

In perioada dintre razboaiele mondiale, compania a trecut de la un proprietar la altul, reusind totodata sa construiasca o serie de automobile pentru a participa la cursele Grand Prix.

In 1947, David Brown Limited a cumparat compania, moment de rascruce si o era noua in istoria Aston Martin. Deja in 1948, in baza modelului Atom apare primul model DB. In proprietatea lui Brawn de asemenea venise si marca Lagonda, motorul careia a trecut la Aston Martin. In total au fost construite 15 masini marca Aston Martin - Logonda DB1.

In 1950 a avut loc lansarea DB-2 cu un motor de 2,6 litri si o putere de 105 CP.

In 1959, Aston Martin prezinta modelul DB-4 dotat cu un motor din aluminiu, cu sase cilndri si cu o putere de 240 CP. Cu un design destul de indraznet, acest model a devenit cel mai de succes din categoria "gand-turismo". Impresionantul model DBS cu patru locuri, putea atinge viteza de 240 km/h. Au urmat DB5 in 1963, DB6 in 1965, iar putin mai tirziu DBS si DBS Vantage capabile sa genereze o putere de 450 CP.

Gama modelelor Aston Martin, Vantage si Volante, este completata in 1988 cu un cupe nou Virage.

Sub egida Ford, apare noul DB7 care in scurt timp devine una dintre cele mai reusite marci ale companiei.

Pina astazi, masinile Aston Martin se construiesc in aceleasi ambare ca si acum o suta de ani, in Newport Pagnell.

Aro

ARO (Auto România) a fost un producător de vehicule off-road din Câmpulung-Muscel, România. Şi-a început producţia în 1957 şi a produs 360.000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în 110 ţări (înainte de 1989 90% din producţie a fost exportată).

În septembrie 2003, Statul român a vândut, pentru preţul de 180.000 USD, 68,7% din ARO companiei americane "Cross Lander", deţinută de John Perez. În contractul de privatizare erau prevăzute investiţii de 2 milioane de dolari în ARO, dar nici o investiţie nu a avut loc iar echipamentul ARO a fost vândut.

Societatea Comerciala ARO SA este amplasata in Campulung Muscel, un important centru comercial inca din secolul al XIII-lea. Orasul este situat pe drumul european E 574, la 598m altitudine, pe albia Raului Targului. Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Otopeni, situat la 20 km de Bucuresti si la 172 km de Campulung.
Pe amplasamentul actual al S.C. ARO S.A. activitatea industriala a inceput in anul 1885 prin infiintarea unei fabrici de hartie a companiei Letea. Dupa Primul Razboi Mondial, fabrica s-a transformat in societate pe actiuni, producand si celuloza. Intre anii 1943-1944 au fost produse elice de avion si echipamente de tragere pentru Intreprinderea de Avioane Brasov, iar intre 1954-1957, parti componente pentru industria auto.
1957 reprezinta anul in care a fost produs primul automobil de teren in Romania, IMS 57. In anul 1959 a fost lansat modelul imbunatatit M 59. 1961 reprezinta anul in care incepe programul de proiectare si pregatire de fabricatie al automobilului M 461, a carui productie de serie debuteaza in 1964. Prototipul era echipat cu un motor conceput si realizat la Campulung sub denumirea de M 207, plasand autoturismul in media performantelor mondiale de la acea vreme pentru clasa de autovehicule tot-teren. Acesta reprezinta primul model comercializat la export incepand cu anul 1965, in total fiind exportate 53.000 bucati M 461 in 55 de tari.
In 1972 se lanseaza in fabricatie gama ARO 24 cu cele cinci modele ale sale, iar in 1980 intra in productia de serie gama de automobile ARO 10. In 1984 s-a inceput producerea primului motor Diesel ARO, L 27, iar in 1989 a motorului L 30 (benzina).
Un nou model ARO 10, numit ARO Spartana, a fost lansat in 1997, in variantele de motorizare RENAULT TWINGO si DACIA.

In acelasi an s-a lansat familia de autovehicule militare ARO DRAGON.
Strategia de dezvoltare a produselor ARO a avut in vedere incepand cu anul 2000 sectorul de autoutilitare 4x4 sau modele care au un pronuntat caracter utilitar.
In prezent automobilele ARO sunt aliniate la normele de poluare EURO 2 si EURO 3 (motorizari diesel si benzina) si satisfac cerintele de securitate rutiera activa si pasiva impuse de reglementarile internationale.
De-a lungul celor peste 45 de ani de activitate industriala in domeniul auto, ARO a produs aproximativ 380 000 automobile de teren 4x4, care au fost exportate in proportie de doua treimi in peste 110 tari de pe toate cele 5 continenete.
Situatia actuala a societatii
Domeniul de activitate al S.C. ARO S.A. a fost de proiectare, producere si comercializare în tara si strainatate a automobilelor de teren, a pieselor de schimb aferente, a componentelor auto si a SVD-urilor specifice, asigurare service în perioada de garantie si post garantie pentru produsele comercializate, precum si efectuarea de operatiuni de comert exterior, operatiuni de fond valutar în interesul societatii.
În prezent S.C. ARO S.A. se afla în procedura falimentului reglementata de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarâta prin încheierea nr.83/15.06.2006, pronuntata de Tribunalul Timis, Sectia Contencios Administrativ în dosarul 6467/COM/S/2005, Dosar format nou 861/30/2006 pe rol la aceeasi instanta.

Dat fiind aceasta situatie activele societatii vor fi scoase la licitatie conform prevederilor legale în baza Regulamentelor aprobate de Adunarea Creditorilor.

Alfa Romeo

Importatorul marcii Alfa Romeo in Romania, Autoitalia, va lansa saptamana viitoare cel mai nou model al acestei marci, MiTo, o masina ce apartine clasei supermini si care a devenit, odata cu intrarea sa in portofoliul Alfa, cel mai ieftin produs al italienilor.

Principala caracteristica a lui MiTo, dincolo de dimensiunile sale reduse (4,06 metri lungime) si pretul abordabil, este data de faptul ca se va produce, cel putin deocamdata, doar in caroserie in 3 usi, ceea ce ii va accentua caracterul sportiv. Mai mult, designul sau aminteste de supercarul 8C Competizione, de la care a imprumutat o serie de elemente stilistice. Cei de la Alfa Romeo se bazeaza foarte mult pe acest model, atat ca numar de vanzari, cat si pentru a produce o profunda schimbare in mentalitatea europenilor vizavi de pejudecata legata de fiabilitatea modelelor Alfa.

Alfa Romeo MiTo a fost desenata la centrul de design din Milano si construita la uzinele din Torino, astfel ca originea numelui sau este explicata cu usurinta. In plus, producatorul evoca si teremenul „mitologie”, in asocierea cu MiTo, nu in ultimul rand, fiind speculata si similitudinea fonetica cu expresia „me too” din engleza. Motorizarile versiunii de baza (va fi produsa si GTA, cu 230 CP, de anul viitor) sunt specifice segmentului din care masina face parte, cu un entry-level de 1.4 litri, 78 CP, plus variante turbo ale acestuia, de 120 CP si 155 CP, precum si doua diesel, Multijet, respectiv 1.3 litri si 1.6 litri, ultimul, avand 120 CP, fiind proaspat intrat in familia JTD a grupului Fiat. Pretul de pornire pentru Romania va fi anuntat saptamana viitoare, in Europa de Vest acesta fiind de aproximativ 14.000 de euro. In Germania, MiTo se vinde cu 9.990 de euro, prin intermediul Programului Rabla local, Alfa Romeo acordand un discount de 1.800 de euro peste cei 2.500 de euro din partea Guvernului.

Cel mai important rival al lui MiTo este Mini, produs de grupul BMW.

De la trecut la prezent

Compania care este cunoscuta astazi ca Alfa Romeo, a fost infiintata de catre Cavaliere Ugo Stella, in 1907. Stella facea parte din aristocratia orasului Milano. La momentul infiintarii Companiei, el a Alfa Romeo logoinitiat un parteneriat cu Alexandre Darrcq, o firma franceza. Cand parteneriatul a cazut, Stella si investitorii sai italieni au mutat productia la o fabrica in Portello, o suburbie a orasului Milano. Acesta a fost momentul in care numele companiei a fost modificat in ALFA. In 1910, ALFA a produs prima masina non-Darracq. A fost proiectata de Giuseppe Merosi si a fost numita 24HP, datorita puterii produse. Merosi a continuat cu design-ul unei serii de automobile ALFA puternice, 40 si 60HP. Apoi Compania a intrat in circuitul de curse auto. In 1911, pilotii Ranzoni si Franchini au condus automobilele ALFA la Targa Florio.



Razboiul

Cand a izbucnit Primul Razboi Mondial, productia ALFA a fost oprita pentru 3 ani. ALFA ajuns sub indrumarea lui Nicholo Romeo, un antreprenor Neopolitan. El a reorganizat fabrica pentru a produce echipamente militare pentru efortul de razboi al aliatilor si italienilor. In timpul anilor de razboi, ALFA a facut motoare si componente de aeronave, compresoare, generatoare, locomotive grele si munitie. Multe produse din timpul razboiului au fost bazate pe motoare existente pe care ALFA le-a construit inainte de razboi.

Romeo a preluat controlul complet al ALFA, atunci cand Primul Razboi Mondial s-a incheiat. Prin 1919, productia de masini a fost reluata.

Alfa Romeo Spider de la Roma
Alfa Romeo Spyder in Roma

Numele companiei a fost schimbat din ALFA in Alfa Romeo in 1920. Prima masina produsa sub noul nume a fost Torpedo 20-30HP . Designer-ul sef al Companiei inca era Giuseppe Merosi. Alfa Romeo a produs masini de curse si de strada, cum ar fi RL Targa Florio si 40-60HP.

Nou designer sef

In 1923, Giuseppe Merosi a fost inlocuit in postul de designer sef de Vittorio Jano, care a fost momit de la Fiat de catre pilotul Alfa Romeo, Enzo Ferrari. Prima Alfa Romeo proiectata de Jano a fost P2 Grand Prix. In 1925, masina a castigat Campionatul Mondial pentru Companie.

Seria

Jano a proiectat o serie de masini de strada pentru Alfa Romeo. Ele au fost bazate pe motorul P2 si au avut si motoare cu 4, 6 si 8 cilindrii in linie. Erau construite din aliaj usor, aveau bujii localizate central, camere de ardere semisferice, doua axe cu came localizate in chiulasa si cate doua randuri de supape pentru fiecare banc de cilindrii. Jano a proiectat intotdeauna masini puternice si fiabile.

Probleme la Alfa Romeo

Cand s-au incheiat contractele pentru echipamente militare, in 1928, Compania a intrat in faliment. Nicholo Romeo a plecat din Companie. Guvernul a preluat controlul si in 1933, a salvat Alfa Romeo. La acea vreme, Alfa a devenit o emblema nationala a Italiei lui Mussolini.

Al doilea razboi mondial

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fabrica Alfa Romeo a fost distrusa complet in timpul bombardamentelor. Dupa razboi, Compania s-a straduit sa supravietuiasca. Productia modelelor de lux a fost inlocuita cu masini de serie mai mici. Astfel Compania a reusit sa isi refaca o baza financiara solida.

Mai multe probleme financiare

Anii 1970 au gasit Alfa Romeo din nou cu probleme financiare imense. Cand Fiat a cumparat Compania in 1986, guvernul italian a incetat sa mai acorde asistenta financiara. Un nou grup, Alfa Lancia Spa a fost format. Acesta urma sa produca atat automobile ALFA, cat si Lancia.

Istoria ALFA in curse

Multe victorii de prestigiu au fost inregistrate de catre Alfa Romeo in Touring, Fast Touring, Prototypes si Formula 1. Unele victorii fantastice au fost castigate, de asemenea, de piloti privati in competitiile de raliuri.

Emblema Alfa Romeo

Romano Cattaneo a fost insarcinat cu design-ul unei embleme pentru ALFA bazata pe orasul Milano, in 1910. El a fost inspirat, spune povestea, de Crucea Rosie si stema de lupta a familiei Visconti. El l-a recrutat pe designer-ul Giuseppe Merosi pentru a-l ajuta cu proiectul emblemei. Schitele includeau emblemele familiei Visconti si a orasului Milano. Emblemele au fost compuse intr-un design circular. Marginea era un inel de culoare albastru metalic inchis. Incluse erau numele de ALFA si Milano. Cele doua nume erau separate de doua noduri ale dinastiei Savoy. care au fost inlocuite de noduri in forma de val in 1946. Logo-ul a fost schimbat din nou in 1972, atunci cand cuvantul MILANO a fost abandonat. Cele doua simboluri milaneze au ramas sub numele de Alfa Romeo.

Vehicule de urgenta

De-a lungul anilor, autoturismele Alfa Romeo au fost utilizate de catre politie pentru urmarirea si retinerea infractorilor. Italia, Malaezia si Elvetia a descoperit ca Giulia 1.6 era o masina perfecta pentru a fi utilizata la aplicarea legii. Italia a inlocuit Giulia 1.6 cu Giulietta si in anii 1980, cu 75.

Prestigiul

Alfa Romeo a fost de multa vreme o masina de prestigiu. in anii 1980, vedeta de cinema Liza Minelli a calatorit in Italia pentru o serie de concerte. A sosit intr-un Alfa Romeo 90.

Alfa Romeo azi

Alfa Romeo continua sa produca masini de inalta calitate pentru pasageri. De asemenea, Alfa Echipa isi insuseste victorii pe pista de curse. Daca sunteti in zona Artese, si doriti sa aflati mai multe despre istoria Alfa Romeo, asigurati-va ca vizitati Muzeul Alfa Romeo.

articol tradus din limba engleza

Alfa Romeo Masini de spectacol Italia

Aixam

Primele modele de miniautomobile AIXAM intra pe piata romaneasca la SIAB
Cele mai mici automobile de la SIAB 2003, sunt fara doar si poate cele produse de constructorul francez AIXAM, lider european al vehiculelor denumite si "quadricycles", aceste minimobile urmand a fi importate si in Romania de compania Total Car din Sibiu, potrivit directorului general al firmei, Nicolae Oiesdean.

aceste vehicule la salon pentru a atrage atentia publicului, pentru a le face cunoscute si pentru a incepe campania de vanzari. Intentiile companiei sunt de a comercializa circa 80-100 de unitati anual, pe piata romaneasca" spune directorul Total Car. Avantajul acestor vehicule il reprezinta faptul ca ele pot fi conduse, potrivit legislatiei, incepand de la varsta de 16 ani, cu permis de conducere categoria B1.

Primele modele de miniautomobile AIXAM intra pe piata romaneasca la SIABDe altfel, legislatia europeana prevede ca vehiculele de acest tip, denumite "heavy quadricycles" - cu greutate pana la 550 kg si putere de pana la 15 KW - pot fi conduse, cu permis categoria B1, de la varsta de16 ani. In acest fel, masinutele AIXAM pot gasi o nisa destul de importanta pe piata auto romaneasca, aceste modele fiind destinate in exclusivitate tineretului. "Aceste modele sunt o alternativa mult mai sigura pentru parintii care vor sa cumpere un vehicul copilului lor, prin comparatie cu motoscuterele sau motocicletele", spune managerul firmei importatoare.

Gama AIXAM cuprinde 5 variante de caroserie, care delimiteaza 5 modele diferite, Berline 400, Saloon 500, Minivan 500, Pick-Up 500 si Cabrio, cu variantele 300, 400 si 500. Cifrele din coada numelui reprezinta capacitatea cilindrica a motorului care echipeaza modelul. Motoarele sunt Diesel Kubota, cu 2 cilindri in linie, in patru timpi, puterea fiind cuprinsa intre 6 si 14 CP. De remarcat este faptul ca transmisia la aceste vehicule este automata.

Viteza maxima este limitata electronic la 45 sau 75 km/ora, iar autonomia rezervorului de 16 litri este intre 400 si 500 de kilometri. Preturile fara taxe ale acestor minivehicule incep de la 7.370 de euro, pentru varianta Cabrio, decapotabila, si urca, in functie de model si nivel de echipare, pana la 10.600 euro, pentru modelul Saloon Super Luxe 500.5.

Acura

Acura este divizia de autoturisme de lux a concernului Honda. Maşinile Acura, marca de lux a constructorului Honda, vor fi vândute în România începând cu luna iulie, într-un show-room de 300.000 de euro amplasat în zona hotelului Marriott din Bucureşti, firma importatoare având planuri de extindere a reţelei cu încă 6-7 centre în primul an de activitate.

"Ideea comercializării maşinilor Acura în România o avem demult, însă procedura a fost relativ complicată, pentru că această marcă nu se comercializează oficial în Europa. În schimb, există dealeri independenţi în majoritatea statelor de pe continent, aşa cum suntem şi noi", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, Bogdan Comşa, directorul de vânzări al companiei importatoare, Select Motors.

Investiţia în show-room a costat circa 300.000 de euro, inclusiv maşinile care vor fi expuse, din trei modele - MDX, RDX şi TSX.

"În primul an de activitate ne-am propus să punem la punct o reţea de 6-7 centre la nivel naţional şi, dacă lucrurile merg bine, vrem să deschidem şi un service specializat. (...) Am fost contactaţi chiar de dealeri Honda care vor să aibă la vânzare şi maşini Acura", a spus Comşa.
El a adăugat că Select Motors va asigura trei ani de garanţie pentru toate modelele, în limita a 100.000 de kilometri. În lipsa unui service specializat Acura, reviziile periodice ale automobilelor şi lucrările de reparaţie vor fi făcute prin service-ul Lasting Service, cu care firma importatoare a încheiat un contract.

"Vom crea stocuri pentru consumabilele care se înlocuiesc la revizii, pentru ca un client să nu aştepte prea mult. La fel vom proceda şi cu elementele de caroserie care pot fi uşor avariate", a declarat Comşa.

Din cauza faptului că marca Acura nu este reprezentată oficial în Europa, automobilele acestei mărci vândute în Europa, şi implicit cele din România, se aduc din SUA, cu titlu de maşini rulate.

"Iniţial se face o înmatriculare în Statele Unite ale Americii, apoi sunt transportate spre ţara de destinaţie", a spus Comşa.

Potrivit acestuia, cel mai cerut model ar putea fi Sport Utility Vehicle-ul (SUV) compact RDX, cu un motor de 2,3 litri, care dezvoltă 240 Cai Putere. Alte modele disponibile în România vor fi SUV-ul cu şapte locuri MDX şi sedanurile TSX, RL şi TL.

Estimările Select Motors arată că în prezent există 10-15 automobile Acura în România, importate independent.
"Noi vrem ca în primele luni de activitate să comercializăm circa cinci maşini, urmând ca în ultimele luni ale anului să livrăm lunar 15 unităţi", a spus Comşa.

Modelul RDX va concura cu modele de SUV-uri compacte premium precum BMW X3, Mercedes GLK, Volvo XC60 şi Audi Q5.

Preţurile pentru modelele Acura disponibile în România vor fi cuprinse între 34.000 şi 55.000 de euro, cu TVA inclusă.